در این نوشتار به استراتژی های نفتی آمریکا به عنوان یکی از بزرگترین بازیگران صنعت نفت در جهان اشاره می کنیم.
آمریکا، بزرگترین بازیگر دولتی در بازار نفت جهان به شمار میرود. باید توجه داشت که صنعت نفت به شیوه امروزین آن، اساسا در این کشور پایهریزی شد و نخستین مبادلات نفتی برای صادرات نفت از طریق کشتی نیز از آنجا آغاز شد (میرترابی، 1387: 185).
در سال 2000 تولید روزانه امریکا حدود 11 میلیون شبکه در روز بود آمریکا از نظر مصرف سوخت هم بزرگترین مصرفکننده است و روزانه حدود 20 میلیون بشکه مصرف دارد یعنی حدود یک چهارم مصرف کل جهان.
استراتژیهای نفتی آمریکا: (میرترابی، 1387: 190- 194)
1- جلوگیری از تسلط دشمنان بر منافع نفتی خلیج فارس: چرا که این منطقه، حدود دو سوم ذخائر شناخته شده نفت و 32 درصد ذخایر شناخته شده گاز را در خود جای داده است.
2- حفظ جریان با ثبات نفت: از آنجا که نفت کالایی اساسی است و عموما با حداقل حوادثی، قیمت آن دچار تغییر میشود به ویژه در منطقه خلیجفارس که به واسطه شرایط خاص آن، منطقهای بیثبات به حساب میآید، لذا در چنین شرایطی، آمریکا در زمینه تعیین جریان با ثبات نفت خلیج فارس، هم زمینه کنترل غیرمستقیم این کشور را بر اقتصادهای آسیایی فراهم میکند و هم ضامن سلامت اقتصاد بلوک غرب است زیرا در عصر جهانیشدن اقتصاد، هرگونه بحران در بلوک اقتصادی شرق آسیا به سرعت اقتصادهای آمریکا و اروپا را تختتاثیر قرار میدهند.
3- کنترل بهای نفت در بازار: همانگونه که بیان شد، امریکا بزرگترین مصرفکننده نفتی است و از سوی دیگر، شرکتهای نفتی امریکایی در فرآیند تولید و فروش نفت، قدرتمندانه عمل میکنند لذا نقشی بسیار اساسی در کنترل بهای نفت در بازار دارد. روابط امریکا با برخی از کشورها مثل عربستان، کویت و … از این دست ابزارهای کنترلی است.
4- تنوع بخشی به منابع عرضه نفت: شوکهای نفتی دهه 70 میلادی، حاوی این درس مهم برای امریکا و مجموعه اقتصادهای صنعتی غرب بود که برای تامین انرژی، بیش از حد به یک منطقه تکیه نکنند، در نتیجه همین سیاست بود که به ویژه در دهه 80 میلادی، به سرعت بر تولید نفت در مناطق غیر از خاورمیانه افزوده شد و تولید نفت در غرب امریکا، اروپا و امریکایلاتین، افزایش یافت و یا اساسا آغاز شد. آمریکا در نیجریه، خلیجگینه و … هم سیاست تشویق تولید، صادرات و … را در پیش گرفته است و برای ترویج و توسعه صادرات نفت، حجم کمکهای مالی ایالات متحده آمریکا در سالهای 2002 تا 2004 به آنگولا و نیجریه حدود 300 میلیون دلار رسید.
۵- تقویت تولید و ذخیرهسازی نفت: آمریکا برای کاهش ناامنی در حوزه نفت به ذخیرهسازی نفت اقدام میکند پس از واقعه 11 سپتامبر دولت امریکا به ذخیرهسازی انرژی اقدامات بیشتری مینماید. در سالهای قبل، آمریکا هنگام افزایش بهای نفت، ذخیرهسازی انرژی خود را متوقف میساخت ولی در سال 2004 با وجود قیمتهای بالای نفت، روزانه حدود 120 هزار بشکه بر ذخایر استراتژیک خود افزود. با وجود فشار کنگره آمریکا برای توقف ذخیرهسازی استراتژیک، دولت این کشور همچنان بر حفظ این سیاست، علیرغم افزایش قیمت نفت اصرار میورزد. علت استمرار این سیاست، احتمالا این است که واشنگتن، نگران افزایش حملات تروریستی به تاسیسات نفتی در خاورمیانه و بروز شوک نفتی بزرگ به سبب کاهش شدید عرضه نفت است.
منابع و مآخذ:
میرترابی سعید(1387)، مسائل نفت ایران، تهران، نشر قومس.
نوروزی محمد (۱۳۹۱)، گفتارهای عمومی درباره مسائل نفت ایران، تهران: انتشارات انجمن علمی دانشجویان معارف اسلامی و مدیریت دانشگاه امام صادق علیه السلام.
]]>