خانه / بسته ویژه / الزامات وزارت انرژی-۱

الزامات وزارت انرژی-۱

بارها و بارها پیرامون بر این نکته تاکید شده است که دولت شانیت حاکمیتی دارد و می بایست به عنوان یک رگولاتور، مقررات گذار، ناظر و حامی عمل کند نه به عنوان یک شرکت اقتصادی یا تصدی گر بزرگ. در شرایطی می توان از ادغام (دو وزارتخانه یا چند مجموعه دولتی) با هدف افزایش هماهنگی، ایجاد بستر سیاستگذاری دقیق تر، افزایش بهره وری، کاهش حوزه ستادی و در نتیجه اثربخشی بالاتر سخن گفت که این وزارتخانه ها شانیت سیاستگذاری داشته باشند یعنی اساسا بتوان به آنها به عنوان یک مجموعه حاکمیتی نگاه کرد نه به عنوان بنگاه های بزرگ اقتصادی.

هم وزارت نفت و هم وزارت نیرو، در حال حاضر به مانند دو بنگاه بزرگ اقتصادی عمل می کنند و اساسا شانیت حاکمیتی آنها چندان قابل توجه نیست لذا تشکیل وزارت انرژی نیازمند تجدید نظر جدی در نوع تفکر حاکم بر ساختار دولت است! عدم توجه به این مهم، نه تنها می تواند راه اندازی وزارت انرژی را با مشکل مواجه کند بلکه با ترکیب چند مجموعه و وزارتخانه، دولت با وزارخانه جدید روبرو خواهد بود که بسیار بزرگتر از وزارتخانه های قبلی است و می بایست تصدی گری مجموعه مسائل و حوزه هایی را (از نفت تا برق) بر عهده بگبرد که شباهتشان فقط از نوع انرژی بودن آنهاست وگرنه قرابتی با یکدیگر ندارند! به عبارت دیگر اگر دولت برای وزارت انرژی شانیت حاکمیتی و سیاستگذاری قائل نباشد و بخواهد به مانند وزارتخانه­های موجود نفت و نیرو عمل کند، نه تنها موفقیتی به وجود نخواهد آمد بلکه بر مشکلات افزوده خواهد شد.

در نوشته های آتی به بحث الزامات شان حاکمیتی وزارت انرژی نیز پرداخته خواهد شد.

۴ نظر

  1. صاحب هنر

    با سلام
    ضمن تأیید فرمایشات شما چند نکته به نظر بنده میرسد که باید در نظر گرفته شود.
    یکی اینکه تأسیس وزارت انرژی نیازمند یک سری مقدمات و الزمات اولیه است و باید از هر نوع شتابزدگی در این زمینه پرهیز نمود.
    به عنوان مثال ابتدا باید کارشناسان و مدیران دو وزارتخانه در یک محیط واحد برای مدتی کنار یکدیگر کار کنند تا تعامل کافی نسبت به ادغام این دو وزارتخانه ایجاد گردد.
    نکته دوم اینکه باید قسمتهای تصدی گرانه این دو وزارت خانه از وزارت جدید منفک شده و به تدریج و با در نظر گرفتن تجربیات موجود در امر خصوصی سازی، به بخش خصوصی واگذار گردند.
    نکته دیگر ایجاد فرهنگ همایش زدایی در کشور است. وزیری که هر هفته یکی دو همایش را شرکت می کند و در همه افتتاحیه ها و نمایشگاه ها و … حضور پیدا می کند، زمان کافی برای سیاستگذاری نخواهد داشت! باید این سخنرانی در همایش به صورت افراطی که در حال حاضر وجود دارد با فرهنگ سازی، ارزش زدایی شود و قبح این امر در فرهنگ عمومی جا بیفتد.

  2. بنده هم با نظر شما موافقم وقتی وزارت نیرو و وزارت نفت ان قدر بزرگ هستند که به بسیاری از کارهای روزمره خود نمی رسند و عموم وقت وزرای مربوط به این دو وزارتخانه در امور روزمره صرف می شود اصلا وقتی برای سیاستگذاری و فرصت و دقت کافی برای تصمیم گیری های کلان وجود ندارد واقعا باید به حال این ماجرا فکری کرد.

  3. دانشجوی انرژی

    سلام
    واقعا از وقتی که صرف می کنید و یادداشت های ارزشمند را در فضای مجازی منتشر می کنید و با طبقه بندی زیبا و شکیل ارائه می کنید ممنونم

    • محمد نوروزی

      سلام
      از لطف شما ممنونیم و امیدواریم که با همکاری و یاری شما مطالب بهتری تهیه کنیم که قابل استفاده در کشور باشد.

پاسخ بدهید

ایمیلتان منتشر نمیشودفیلدهای الزامی علامت دار شده اند *

*