چکیده کتاب
در این مقدمه سعی شده است که موضوع اقتصاد انرژی از طریق انگارههای سادهای که اقتصاد بر آنها بنا شده است بررسی شود. تقاضای نامحدود برای انرژی (حداقل در تعریف) به این معنا است که منابع انرژی کمیاب هستند. موضوع حایز اهمیت در بخش تقاضا نحوه تخصیص منابع کمیاب و پیامدهای ناشی از این تخصیص است. بخش 2 به موضوعات مرتبط با تقاضای انرژی اختصاص یافته است. در بخش 2.2 موضوعات مرتبط با صرفهجوییهای تقاضا مطرح میشود. در این بخش به ویژه به این موضوع پرداخته میشود که چرا صرفهجویی با استفاده از ابزارهای بازار دست یافتنی نیست. بنابراین تقاضای به ظاهر نامحدود برای انرژی تشدید میشود. در بخش 2.3 به برخی از مطالعات فراوان در زمینه مدلسازی انرژی پرداخته میشود. قرار گرفتن این بخش در زیر مجموعه موضوعات تقاضا این حقیقت را منعکس میکند که بسیاری از مدلسازیها در حوزه انرژی در بخش تقاضا است. این مسئله ناشی از روششناسی خوب بخش تقاضا و دسترسی بهتر به دادههای این بخش است. به هر حال در ادامه این بخش، مدلسازی سایر بخشهای انرژی شامل عرضه و بازار نیز بررسی میگردد.
گام بعدی پس از تقاضای انرژی در نظر گرفتن بعد منبع است. از اینرو در فصل 3 موضوعات مخلتف سمت عرضه ملاحظه میشود. در این بخش اقتصاد منابع پایانپذیر به طور ویژه مورد توجه قرار میگیرد (که به نظر نویسنده یکی از نمونههای کاربرد اشتباه تئوریهای اقتصادی بدون توجه به واقعیات است). موضوعات دیگری که در مسایل سمت عرضه به آن پرداخته شده است مسایل مالی و هزینههااست. حمل و نقل انرژی نیز در این بخش مورد توجه قرار گرفته است.
کمیابی انرژی که از تقاضای نامحدود آن ناشی میشود مسئله انتخاب را امری اجتنابناپذیر میسازد. در سه بخش بعدی -4.1 بازیگران بازار،4.2 بازارها و قیمتها، 4.3 بازارها در برابر دولتها – جنبههای مختلف نقش بازار در حل مسئله انتخاب مورد توجه قرار میگیرد. در نهایت، بخش 5 به جنبه خاصی از اقتصاد انرژی، یعنی نقش اقتصاد انرژی در کشورهای در حال توسعه اختصاص دارد.
این کتاب توسط آقایان طاهری فرد، حسینی و دهنوی ترجمه و در انتشارات دانشگاه امام صادق علیه السلام به چاپ رسیده است. برای تهیه کتاب به پیوند مراجعه کنید.
]]>